Törökország

Tagolt partvonala ideális a sporthajósok és a nyaralók számára. A városok és a kisebb települések egyaránt nagyon hangulatosak. A térség lakói kedvesek, vendégszeretők és (!!!) szeretik a magyarokat!

A fekete-tengeri partvonal olyan terület, ahol a legtöbb eső esik egész évben, és ennek köszönhetően a legtermékenyebb területek közé tartozik Törökországban. Mérsékelt klímája, és magasabb levegő páratartalma van, mint ami más területeken megszokott.

HŐMÉRSÉKLET / VÍZ HŐMÉRSÉKLETE

Isztambulban a hőmérséklet 30° C fok körül mozog, a Földközi-tenger partjain eléri a hőmérő higanyszála a 40°C fokot. Télen a hőmérő higanyszála 0°C fok körül mozog.Az ázsiai részen Tipikusak a forró és száraz nyarak, 40°C fok körüli hőmérséklettel. A telek kemények szoktak lenni, -25°C fok hőmérséklettel.Nyugat-Anatóliában nagyon nagy a hőmérséklet ingadozás. Nyáron a hőmérséklet felkúszhat akár 35°C fokig is, télen a legmagasabb helyeken akár -48°C fok is lehet.

Törökországban mindenhol találhatunk éjszakázásra alkalmas öblöket is, de a mély víz miatt egy farkötéllel is rögzítenünk kell magunkat a parthoz, sziklához, fához! Elsősorban két hetes túrákat javaslunk, mert annyi a látnivaló, de jó útvonal választással egy hét alatt is ízelítőt kapunk az ország kulturális és természeti látnivalóiból.

Törökországot két részre oszthatjuk. A kisebb közülük, Trákia, mint egyedüli fekszik az európai kontinensen. Felszíne hasonló a tengermelléki Balkán területtel és az ország többi területével szemben elég fennsíkos. A Földközi – és az Égei-tenger partjai a zöld völgyekről és a kisebb hegyvonulatokról híresek. Az éghajlat melegebb forró nyárral és nedves téllel.

Az ország ázsiai része Közép- és Keleti-Anatóliára van felosztva. Közép-Anatóliát főleg hegységek alkotják. A legismertebbek közé tartozik a Taurus-hegység, amely az egész déli határán húzódik. A hó a hegyvonulatokon egész évben megmarad.Nyugat-Anatólia látszólag nem tűnik vendégszeretőnek, rengeteg sziklás hegységgel és elhagyatott hellyel. Ez a terület alkalmas a vad természet és a hegyi turisztika szerelmeseinek. Örményországgal való határánál az Örmény hegységben csúcsosodik a mítikus Ararat hegy 5165 méteres magasságban. Az éghajlat itt egész évben hidegebb, mint Törökörszág más területein.

HŐMÉRSÉKLET / VÍZ HŐMÉRSÉKLETE

Isztambulban a hőmérséklet 30° C fok körül mozog, a Földközi-tenger partjain eléri a hőmérő higanyszála a 40°C fokot. Télen 0°C fok körüli a hőmérséklet.

Az ázsiai részen tipikusak a forró nyarak 40°C fok körüli hőmérséklettel. A telek kemények szoktak lenni, -25°C fok hőmérséklettel.

Nyugat-Anatóliában nagyon nagy a hőmérséklet ingadozás. Nyáron a hőmérséklet felkúszhat akár 35°C fokig is, télen a legmagasabb helyeken akár -48°C fok is lehet.

CSAPADÉK

A fekete-tengeri partvonal olyan terület, ahol a legtöbb eső esik egész évben, és ennek köszönhetően a legtermékenyebb területek közé tartozik Törökországban. Mérsékelt klímája, és magasabb levegő páratartalma van, mint ami más területeken megszokott. Az ázsiai részeken nagyon nagy a nyári szárazság.

SZÉL

A szél ereje és iránya térségenként nagyon eltérő, jellemzően a tavaszi és nyári időszakban a legerősebb.

VITORLÁS SZEZON

A vitorlás szezon márciustól októberg tart.

AJÁNLOTT RUHÁZAT VITORLÁZÁSHOZ

Ajánlott a sportos ruházat, világos talpú cipő.

ONLINE AJÁNLATKÉRÉS

ONLINE AJÁNLATKÉRÉS

Online Ajánlatkérés